Články

Extrém vedle extrému. Tak by se dalo vystihnout počasí v Zambii, vnitrozemském státě jižní Afriky, jehož rozloha je desetkrát větší než Česká republika. Tamní obyvatelé v posledních letech v důsledku klimatické změny takřka neznají normální počasí. Podmínky, v jakých se nachází, je nutí opouštět domovy. Zvlášť ohrožené jsou v takových případech ženy a dívky, které čelí násilí a mnoha nebezpečným situacím. Organizace CARE proto lidem v Zambii poskytuje nejen provizorní střechu nad hlavou, ale zranitelným osobám také podporu a možnost mít se na koho obrátit.

Voda bere lidem v Zambii domovy, CARE jim poskytuje přístřeší i bezpečí

8. ročník Týdne inovací ČR – největší tuzemská událost v oblasti inovací, průlomových technologií a originálních řešení z různých oborů nabídne oproti loňsku téměř dvojnásobnou dávku pozoruhodných osobností, informací, nápadů a novinek. 

Nejen Ambasador OpenAI, ale i experti z MIT a Stanfordu

Rozbitá okna, spadlé střechy nebo zbořené zdi po bombardování. Poškozena je téměř čtvrtina obytních domů na Ukrajině. V létě se v nich přežít dá, ale za pár měsíců to bude nemožné. Proto CARE pomáhá hlavně v regionech, kde jsou opravy nevyhnutelné pro přežití. Bez nich by lidé museli odejít do jiné časti země. Na dlouhou dobu nebo dokonce navždy by tak mohli přijít o svůj domov. Jediné, co jim ve válkou zničené krajině zbývá.  

Strážci zničených domů a zaplavených polí - svědectví z jihu Ukrajiny

V rámci českého projektu se vysazují nové stromy.
Obyvatelé Jižní provincie Zambie jsou ohroženi dopady klimatických změn. Zdejší lesy v okolí jsou vyschlé a není v nich dostatek dřeva na palivo. Navíc není dostatek úrody z běžných plodin, které se dříve dlouhodobě a bez problému sklízeli.

Český projekt pomáhá v Zambii s udržitelným zemědělstvím

Chorvatsko, nebo jak zní jeho oficiální název Republika Hrvatska, je oblíbenou letní destinací Čechů, protože je blízko, je zde poměrně levno a nabízí kombinaci toho nejlepšího, co od přímořské dovolené očekáváme. Znáte ale historii tohoto nádherného státu? Víte, kdy vyhlásilo Chorvatsko nezávislost, jaké jsou průměrné letní teploty a jak se jmenují hlavní oblasti? Pojďme se společně podívat na fakta, jenž se rozhodně vyplatí znát.

Znáte historii, klima a rozlohu Chorvatska? Tohle je dobré vědět před odjezdem