Vinařská stezka Hercegoviny, která se táhne jižní částí Bosny a Hercegoviny mezi Mostarem a Trebinje, je ideálním způsobem, jak prozkoumat pozoruhodnou krasovou krajinu regionu, přecházet od vinice k vinici, ochutnávat širokou škálu tradičních pokrmů a výjimečných místních vín.
Trasa začíná v Mostaru, který byl v roce 2024 vyhlášen Evropským městem vína Dionisio. Staré město bylo pečlivě zrekonstruováno, v jeho klikatých dlážděných uličkách se nacházejí osmanské domy, v nichž se podává tradiční bosenská káva a sladkosti, a ateliéry řemeslníků, kteří zpracovávají kůži a měď.
Dvacet minut jízdy autem odtud, v horách za městem, leží vesnice Goranci, kde v restauraci Restoran Goranci můžete očekávat tradiční jídla, jako je pomalu pečené telecí maso a grah, bosenský fazolový guláš, s bramborovým chlebem a hurdou (místní tvaroh).
Jestliže Mostar je počátkem vinařské stezky, jejím konečným bodem je nejjižnější město země Trebinje (vpravo), kde jsou nedaleká krasová pole, známá jako Popovo Polje, považována za jednu z nejlepších zemědělských oblastí v zemi a kde má své vinice několik vinařství. Kostel svatého Proměnění Páně (vlevo) je jednou z nejvýraznějších staveb Trebinje. Náboženství hraje v regionu klíčovou roli při výrobě vína - nedaleký klášter Tvrdoš je jedním z největších producentů vína v zemi.
Mezitím se kousek za městem nachází rodinný podnik Household Kovačević, který ze svých téměř 100 úlů ročně vyprodukuje více než tunu medu, dále sýr, rakiji (balkánskou ovocnou pálenku) a další bioprodukty.
Podle místa, kde včely žily, se vyrábí různé druhy medu - med z lesa má zemitější borovicové tóny, zatímco med z polí má spíše bylinkovou příchuť.
V porovnání se zbytkem Bosny je oblast Hercegoviny bohatá na zemědělskou půdu, což je dáno dobrým klimatem a půdou bohatou na minerály. Na jaře a v létě je běžné vidět u silnic stánky s produkty této krajiny v podobě sezónního ovoce a zeleniny přímo od místních zemědělců.
Město Stolac a jeho okolí je domovem těstovinového pokrmu známého jako stolački jarišti. Připravuje se z čerstvé šalvěje, která se krátce ponoří do prskajícího másla. Těstoviny se pak vmíchají do směsi spolu se sir iz mijeha, místním sýrem, který kvasí ve speciálním pytli z ovčí kůže.
Ivan Nizić se prochází mezi nově vysázenými vinicemi v areálu rodinného vinařství Škegro, kde je půda bohatá na minerály, ale kvůli horní kamenité vrstvě se s ní špatně pracuje.
Ve vinařství Nuić nedaleko Ljubuški jsou vinice osázeny třemi místními odrůdami - blatinou, žilavkou a trnjakem. Nuić je známý tím, že se mu podařilo vrátit trnjak z pokraje vyhynutí a je jedním z mála vinařství, které z této odrůdy vyrábí samostatné víno. Na ochutnávkách ve vinařství podávají výběr místních sýrů, salátů a pečiva. Oranžová žilavka je jedním z charakteristických vín vinařství Śkegro - oranžová vína.