To je dobré! Co to je?
Od každého barmana dostanete trochu jinou odpověď. Všechny se však skládají z mezcalu (tequily), citrusu (citronu či limetky) a sladké složky (ovocný likér). Vůbec první písemný recept, zveřejněný v roce 1953 v časopise Esquire, doporučoval unci tequily, kapku Bols Triple Sec a limetkovou nebo citronovou šťávu. Puristé tvrdí, že kromě přidání slaného okraje na sklenici by se pravá margarita neměla od této základní trojice nijak odchýlit. V nejklasičtější podobě se podává buď s ledem, při pokojové teplotě či s ledovou tříští.
Margarita na 1000 způsobů
Trocha botaniky
Název agáve pochází z řečtiny a znamená proslulý, vznešený. Jde o sukulentní rostlinu z čeledi chřestovitých.
Nápoje tequila se vyrábí z vařené modré agáve Agave tequilana F.A.C. Weber v okolí města Tequilla.
Mezcal se vyrábí z agáve druhu Agave patatorum. Někdy se uvádí, že tequila je vlastně pouze druhem mezcalu vyráběném v okolí města Tequilla.
Z agáve se vyrábí i méně známý nápoj pulque, který se však neprodukuje průmyslově a je oblíben pouze u některých indiánských kmenů. Je šedé barvy a mazlavé konzistence.
Původ asi žádného jiného koktejlu není opředen tolika legendami. Existuje spousta teorií, z nichž mnohé je třeba brát s velkou rezervou. Po obou stranách mexické hranice se tvrdí, že se tento koktejl zrodil právě u nich. Jinde se tvrdí, že jde o texaský nápoj, který vznikl na počest herečky Rity Hayworthové, jejíž skutečné jméno bylo Margarita Cansino, nebo zpěvačky Peggy (Margaret) Leeové na konci čtyřicátých let 20. století.
V jiné oblíbené historce se vypráví o texaské krásce Margaret „Margaritě“ Samesové, která za svého života v Acapulku smíchala tequilu s Cointreau, přidala limetku a slaný proužek na okraj sklenice. Říkalo se mu „Margaritin nápoj“ a proslavili jej Margaretini vlivní přátelé John Wayne a Tommy Hilton. Druhý zmíněný jej později zařadil do nabídky koktejlů ve svém hotelovém řetězci.
Zatímco marketingoví pracovníci společnosti Cointreau prosazují příběh Samesové, někteří označují za jeho tvůrce barmana Carlose „Dannyho“ Herreru, který tvrdí, že nápoj poprvé připravil v jedné restauraci v Tijuaně pro mladou tanečnici jménem Marjorie Kingová. Vytvořil jej speciálně pro ni, protože tvrdila, že má alergii na všechny destiláty kromě tequily. Dostala jej ve sklenici na stopce lemované solným proužkem a Danny jej pokřtil „Margarita“, což bylo ve španělštině nejbližší jméno k anglickému Marjorie. Když po Danným po letech chtěli, aby si vzpomněl, kdy to bylo, váhal mezi rokem 1947 a 1948.
Co když vám tequila a mezcal připadají trochu „náročné“?
Stejně jako martini a daiquiri i margarita díky své popularitě postupně získala mnoho podob. Některé druhy používají jiné nebo alternativní přísady, od chilli a amaretta až po červené víno, chartreuse a dokonce i jednosladovou skotskou whisky.
Asi nejznámější variace na klasickou margaritu je Tommy's Margarita. Vytvořil ji koncem osmdesátých let minulého století majitel „Tommy's Mexican Restaurant“ v San Francisku, legendární milovník pálenek z agáve Julio Bermejo. Jedná se o mírně sladší verzi (díky použití agávového sirupu namísto Bols Triple Sec) a podává se s ledem.
Recept na dokonalou margaritu
autor: Jess Estes, odborník na pálenky z agáve
Ingredience
50 ml tequily Ocho Blanco
25 ml Pierre Ferrand dry curaçao
25 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy
Solné vločky (ideálně Maldon)
Klínek limetky (volitelně)
Postup
Tequilu, suché curaçao a limetkovou šťávu důkladně protřepejte v koktejlovém šejkru a poté dvakrát přeceďte (přes dvě sítka) do sklenky s ledem, jejíž stěna je opatřená širokým pruhem soli. Pokud chcete, ozdobte limetkou.
Cestovatelské tipy
1. Hacha, Londýn
Tato úžasný bar v jiholondýnské čtvrti Brixton Village je duchovním domovem senzační Mirror Margarita. Vymyslel ji majitel a barmanská legenda Deano Moncrieffe, je celá průhledná a vyrábí se z olejů červených, bílých a růžových grepů.
2. Tommy's Mexican Restaurant, San Francisco
Tuto ikonickou, ale nenápadnou mexickou restauraci, která je označována za hlavní středisko agávových lihovin v USA s více než 300 druhy tequil a mezkalů na skladě, vlastní Julio Bermejo, který se v 90. letech neúnavně zasazoval o kvalitní 100procentní agávové tequily.
3. Cantina OK!, Sydney
V tomto malém baru s dvaceti místy k sezení se točí všechno okolo agáve. Jejich legendární margarity se připravují z ručně vyráběných tequil a mezcalů, ručně strouhaného ledu a čerstvě lisované limetkové šťávy.
4. 400 Rabbits, Nottingham
Třeskutá koktejlová „nora“, jehož výzdoba se inspirovala Mayaheulem, aztéckým bohem rostliny agáve, jenž prý zplodil stovky opilých králíků. Očekávejte zábavu, znalý personál a skvělé drinky za rozumné ceny.