Vzhledem k tomu, že růžové a šumivé víno jsou dva nejoblíbenější druhy, možná byste si mysleli, že kombinace obou bude magnetem pro davy. Ovšem omyl – i když obliba tohoto druhu vína stoupá, podle údajů prodejce Majestic Wine se šumivého rosé prodá stále jenom jedna šestina objemu běžného šumivého vína.
V celém vinařském světě se postoj k růžovému šumivému moku liší. V případě nejznámějšího regionu, kde se produkuje růžové víno – Provence – mám podezření, že tamní obyvatelé dávají přednost tichému vínu jenom proto, že se do růžového přidává další cukr. Snad proto je provensálské růžové víno obvykle suché. Naproti tomu v oblasti Prosecco do růžového přidávají svůdný nádech ovoce kapkou pinot noir, aby jeho chuť trochu oživili.
Právě přimícháním trochy červeného vína do základu z tichého vína se některé druhy rosé vyrábějí. Bublinky se pak už dodají obvyklým způsobem, což v případě šampaňského a vín šampaňského typu znamená sekundárním kvašením v láhvi. Jindy výrobce jednoduše ponechá šťávu pracovat spolu se slupkami tmavých hroznů.
Ceny se mohou značně lišit v závislosti na kvalitě, délce zrání a pověsti podniku. Šampaňské pod vlastní značkou v supermarketech je samozřejmě obvykle mnohem lacinější než „grand marques“, jako jsou Billecart-Salmon, Laurent-Perrier a Ruinart.
Poměrně často se stává, že růžový sekt je v nabídce výrobce dražší než odpovídající nerůžový sekt. Důvodem bude zřejmě nákladnější proces výroby. Anglický výrobce Black Chalk vyrábí „pěkné“, jemné rosé, které podle šéfa značky a vinaře Jacoba Leadleyho vyžaduje jejich nejlepší pinot. „Z klonů [vinné révy] se nám daří pěstovat hrozny s vůní a chutí ovoce, které potřebujeme pro své Wild Rosé,“ vysvětluje. „Ve vinařství je na něm potřeba ještě hodně zapracovat.“
Přesto se domnívám, že někteří výrobci si účtují vyšší částky jednoduše proto, že mohou – například Dom Pérignon Rosé stojí kolem 350 liber oproti 200 librám za standardní láhev.
Další věcí, která dělá ze šumivého rosé zajímavý nápoj, jsou jeho vlastnosti, díky nimž se hodí k pokrmům. Roční růžové šampaňské se na gastronomických večeřích často podává k červenému masu, skvěle se hodí k pokrmům ze syrového hovězího masa, jako je tatarský biftek a carpaccio, nebo k vzácnému telecímu či jehněčímu masu, nemluvě o efektní celorůžové barevné kombinaci s grilovaným humrem.
Nakonec je však na „růžové pěně“ něco úžasně hravého a možná není nic lepšího než nejnovější přírůstek do této kategorie – pet nat neboli pétillant naturel. Jedná se o módní druh přírodního vína, které se stáčí do lahví po několika měsících, nikoliv po letech zrání – a v případě růžového vína je výsledek svěží, ovocný a jako stvořený pro slunečné odpoledne.
Pět šumivých růžových vín, která stojí za to vyzkoušet
1. Adnams Pinot Noir Fizz Rosé
Nejsem si jistá, jak se nezávislému obchodníkovi s vínem Adnams daří prodávat toto báječně ovocné francouzské rosé za cenu prosecca, ale ve skutečnosti je mnohem příjemnější – a sušší – než většina prosecca. Vtipná je i etiketa. Skvělé bublinky na letní párty či piknik. £8.99.
2. Cava Vilarnau Brut Rosé Reserva 2020
Působivé šumivé rosado, jak mu říkají Španělé, v nádherně propracované láhvi. Tento růžový nápoj s plnou chutí se skvěle hodí k silně ochuceným tapas, jako jsou gambas al ajillo (česnekové krevety). £13.99.
3. Black Chalk Wild Rose 2020
Každý, kdo pochybuje, že Anglie dokáže vyrobit víno v kvalitě šampaňského, by měl ochutnat toto růžové kouzlo s vůní malin od jednoho z nejzajímavějších mladých britských výrobců, společnosti Black Chalk. Popíjejte ho ke kanapkám z uzeného lososa. £43.
4. Moussamoussettes 2021 Rene Mosse
Těžko si představit radostnější, bujařejší vyjádření léta, než je tento pétillant naturel neboli pet nat. Perlivý, mlhavý, překypující rebarborou a červeným bobulovým ovocem – šťávička z ryzího štěstí. Ideální nápoj pro letní den u moře. £24.95.
5. Devaux 'Oeil de Perdrix' Rosé Champagne
Název odkazuje na jemný růžový odstín kolem okraje koroptvího oka. Krásné šampaňské s lahodným červeným bobulovým ovocem, které můžete pít k pokrmům – třeba s lososem. £29,99.