Je chuť pokrmů jen iluze, kterou nám vyrábí náš mozek?
1 / 3
Zavřít galerii
info
ZDROJ: STEVE GSCHMEISSNER, SCIENCE SOURCE
Snímek z barevné transmisní elektronové mikrofotografie (TEM) zachycuje čichovou nervovou buňku (modrá). Zbytnělá část buňky je čichový váček. Z něj vyčnívají malé chloupky (řasinky), což jsou čichové receptory, které předávají informace do takzvaného čichového bulbu v mozku, kde jsou zpracovány do podoby vůně.
info
ZDROJ: BRAIN FINKE, NAT GEO IMAGE COLLECTION
Hosté restaurace se chystají pozřít kaviárový sorbet s lanýžovým toastem v krabici z dubového mechu v oblaku mechem vonící páry. K ochutnání všeho, co se v tomto pokrmu odehrává, je zapotřebí jemně vyladěné souhry smyslů, která by byla bez zapojení mozku, jenž by vše správně interpretoval, nemožná.
info
ZDROJ: BRAIN FINKE, NAT GEO IMAGE COLLECTION
Světle modré tečky, které jsou zde zviditelněny potravinářským barvivem, se nazývají papily a skrývají v sobě chuťové pohárky.