Propijte se historickou vinnou stezkou na jihu Bosny a Hercegoviny
-
infoNick St Oegger
Vinařská stezka v Hercegovině je neobjeveným úsekem Středomoří, který cestující zavede na gastronomickou cestu po jižním regionu Bosny a Hercegoviny.
-
infoNick St Oegger
Vinařská stezka Hercegoviny, která se táhne jižní částí Bosny a Hercegoviny mezi Mostarem a Trebinje, je ideálním způsobem, jak prozkoumat pozoruhodnou krasovou krajinu regionu, přecházet od vinice k vinici, ochutnávat širokou škálu tradičních pokrmů a výjimečných místních vín.
-
infoNick St Oegger
Trasa začíná v Mostaru, který byl v roce 2024 vyhlášen Evropským městem vína Dionisio. Staré město bylo pečlivě zrekonstruováno, v jeho klikatých dlážděných uličkách se nacházejí osmanské domy, v nichž se podává tradiční bosenská káva a sladkosti, a ateliéry řemeslníků, kteří zpracovávají kůži a měď.
-
infoNick St Oegger
Dvacet minut jízdy autem odtud, v horách za městem, leží vesnice Goranci, kde v restauraci Restoran Goranci můžete očekávat tradiční jídla, jako je pomalu pečené telecí maso a grah, bosenský fazolový guláš, s bramborovým chlebem a hurdou (místní tvaroh).
-
infoNick St Oegger
Jestliže Mostar představuje začátek vinařské stezky, jejím konečným bodem je nejjižnější město země, Trebinje (vpravo), kde jsou nedaleká krasová pole, známá jako Popovo Polje, považována za jednu z nejlepších zemědělských oblastí v zemi a kde má své vinice několik vinařství. Kostel svaté Transfi...
-
infoNick St Oegger
Mezitím se kousek za městem nachází rodinný podnik Household Kovačević, který ze svých téměř 100 úlů ročně vyprodukuje více než tunu medu, dále sýr, rakiji (balkánskou ovocnou pálenku) a další bioprodukty.
-
infoNick St Oegger
Podle místa, kde včely žily, se vyrábí různé druhy medu - med z lesa má zemitější borovicové tóny, zatímco med z polí má spíše bylinkovou příchuť.
-
infoNick St Oegger
V porovnání se zbytkem Bosny je oblast Hercegoviny bohatá na zemědělskou půdu, což je dáno dobrým klimatem a půdou bohatou na minerály. Na jaře a v létě je běžné vidět u silnic stánky s produkty této krajiny v podobě sezónního ovoce a zeleniny přímo od místních zemědělců.
-
infoNick St Oegger
Město Stolac a jeho okolí je domovem těstovinového pokrmu známého jako stolački jarišti. Připravuje se z čerstvé šalvěje, která se krátce ponoří do prskajícího másla. Těstoviny se pak vmíchají do směsi spolu se sir iz mijeha, místním sýrem, který kvasí ve speciálním pytli z ovčí kůže.
-
infoNick St Oegger
Ivan Nizić se prochází mezi nově vysázenými vinicemi v areálu rodinného vinařství Škegro, kde je půda bohatá na minerály, ale kvůli horní kamenité vrstvě se s ní špatně pracuje.
-
infoNick St Oegger
Ve vinařství Nuić nedaleko Ljubuški jsou vinice osázeny třemi místními odrůdami - blatinou, žilavkou a trnjakem. Nuić je známý tím, že se mu podařilo vrátit trnjak z pokraje vyhynutí a je jedním z mála vinařství, které z této odrůdy vyrábí samostatné víno. Na ochutnávkách ve vinařství podávají výběr místních sýrů, salátů a pečiva. Oranžová žilavka je jedním z charakteristických vín vinařství Śkegro - oranžová vína.