Snáší spokojená slepice chutnější vejce? Jak vypadá pastevní chov a proč slepice nemají rády širé nebe
-
closeinfoAUTOR FOTOGRAFIE: MICHAEL GEORGE
Rhoda a Dave Zimmermanovi na své farmě v západním Kentucky sbírají vejce a ukládají je na palety. Jak vejce sjíždějí po dopravním pásu, vybírají peří, kontrolují, zda nemají poškozené skořápky, a provádějí kontrolu kvality.
-
closeinfoGeorge
Kentucký farmář Jeremy Schlabach, který prodává svá vejce prostřednictvím společnosti „Handsome Brook“, ukazuje jednu ze svých slepic chovaných na pastvinách.
-
closeinfoGeorge
Dcera Glenna Zimmermana objímá dvě slepice na jejich farmě na severu státu New York. "Panuje zvláštní názor, že ptáci nejsou tak složití nebo vnímaví jako savci, což není přesné," říká Burcham. Ve skutečnosti jsou slepice chytrá, často přátelská zvířata.
-
closeinfoGeorge
Allie Haggartyová a Aubrey Thompsonová jsou kontrolorkami na „Handsome Brook Farms“, síti malých ekologických farem. Každý týden navštěvují farmy, aby se ujistily, že slepice jsou zdravé a farmáři mají podporu.
-
closeinfoGeorge
Na farmě Vernona Martina v New Yorku si agrolesnický technik prohlíží mladý stromek trnovníku akátu, který byl vysazen na podzim minulého roku. Od té doby, co Martin kolem své slepičárny vysadil více než 400 stromů, si všiml, že se slepice častěji odváží ven.
-
closeinfoMichael George
Martin věří, že spotřebitelé jsou ochotni zaplatit více za čerstvější vejce, která pocházejí od zdravějších – a spokojenějších – slepic.
-
closeinfoMichael George
Díky stromovému porostu se slepice na této farmě v západním Kentucky vydávají dál od kurníku.
-
closeinfoMicahel George
V konečném důsledku „přístup na pastvu“ znamená právě to – dveře do chléva jsou otevřené, říká Kestrel Burchamová, politická ředitelka neziskové skupiny „Cornucopia Institute“, která se zabývá ochranou spotřebitelů. „Nemusí to nutně znamenat, že ji skutečně využívají.“
-
closeinfoAUTOR FOTOGRAFIE: MICHAEL GEORGE
Na této farmě na severu státu New York se farmář Glenn Zimmerman a jeho dvě dcery procházejí ve volném výběhu slepic.
-
closeinfoFOTOGRAFIE: MICHAEL GEORGE
Na rozdíl od mnoha vajec koupených v obchodě mají vejce od slepic z pastevního chovu obvykle pevnější žloutky a oranžovější barvu. „Pokud pro ně nemáte dobré prostředí, nebudou produkovat tak, jak by měly,“ říká farmář Vernon Martin.
-
closeinfoFOTOGRAFIEMICHAEL GEORGE
Slepice se prý instinktivně bojí výběhu bez přirozeného úkrytu. Chovatelé jim proto do nich vysazují stromy a křoviny.