Brkoslav americký má rád bobule
Tento severoamerický druh je známý svým nápadným opeřením. Brkoslav je neobvyklý tím, že se dokáže několik měsíců živit pouze ovocem, které může být skvělým zdrojem energie. Přezrálé plody a bobule však mohou pro ptáky představovat neviditelnou hrozbu.
Přirozeně se vyskytující kvasinky způsobují kvašení a přeměňují molekuly cukru na etanol a oxid uhličitý. Pokud ovoce ještě nezačalo hnít, je bezpečné při požití. Může mít však omamné účinky. Stejně jako u lidí se i u opilých brkoslavů projevují pomalejší reflexy a zhoršené rozhodování, což může způsobit, že ptáci častěji podléhají predátorům, vozidlům na silnicích nebo nárazům do oken.
„Alkohol je neurodepresivum, takže tlumí nervový systém a rychlost reflexů. Vše, co si představíte, že se děje, když je člověk opilý, se děje i zvířatům,“ říká dotazovaná vědkyně.
V rámci studie z roku 2020, kterou vedl Piotr Tryjanowski, zoolog z polské Univerzity přírodních věd v Poznani, byly analyzovány vědecké práce i videa na YouTube, která dokumentovala 55 druhů ptáků pijících alkohol – včetně polodivokých zvířat nebo domácích mazlíčků. Na mnoha videích se objevovali papoušci, krkavcovití ptáci a další stereotypně „inteligentní“ druhy ptáků, kteří popíjeli lidské nápoje. Na otázku, proč to dělají, odpovídá Tryjanowski, že pravděpodobně ze stejného důvodu, proč my lidé chodíme do barů.
Sloni afričtí se „opíjejí“ ovocem
Zprávy o opojení afrických slonů po konzumaci zkvašeného ovoce ze stromu marula plní populární i vědeckou literaturu. Někteří vědci platnost těchto zpráv zpochybňují s odkazem na velikost slonů a obrovské množství alkoholu, které by potřebovali k opití se.
Mareike Janiaková jako postgraduální studentka na kanadské University of Calgary studovala, jak různé druhy zvířat metabolizují etanol. Ve své studii z roku 2020, publikované v časopise Biology Letters, uvádí obrovské genetické rozdíly v tom, jak různé druhy zvířat zpracovávají alkoholdehydrogenázu, hlavní enzym podílející se na odbourávání etanolu.
Asi nepřekvapí, že vzhledem k naší lásce k alkoholu jsou lidé při odbourávání etanolu velmi efektivní, a proto je pro nás těžší se opít, než je tomu třeba u koní, krav a prasat. Janiaková zjistila, že mnoho druhů, které se živí ovocem, dokáže etanol velmi dobře detoxikovat, a to možná díky přirozeně se vyskytujícímu etanolu v přezrálém ovoci.
Sloni afričtí však mají genetickou mutaci, která ztěžuje metabolismus alkoholdehydrogenázy, což naznačuje, že tato obrovská zvířata se z ovoce marula mohou opít, říká Janiaková. Dodává však, že pravděpodobně nevyhledávají alkoholové rozjaření, ale mají jenom hlad. „Ke vzniku etanolu dochází, když je v něm cukr, a cukr je energie,“ říká Janiaková. „Díky schopnosti strávit etanol dokážou sníst více shnilého nebo zkvašeného ovoce.“
Sobi chroupou halucinogenní houby
Na Sibiři žijí sobi v prostředí, kde roste halucinogenní houba Amanita muscaria neboli muchomůrka červená. Tato houba je podle studie z roku 2018 oblíbená i u sibiřských šamanů, kteří ji užívají jako „opojný a halucinogenní prostředek“.
Biologové zdokumentovali, že sobi dokážou jedovatou, ale výživnou houbu požít proto, že jejich složitý žaludek dokáže rozložit toxiny muchomůrky. Zda požití houby způsobuje kopytníkům nevolnost, zvracení a dezorientaci, jako je tomu u lidí, zatím jasné není.
Tana „popíjí ve stínu palem“
Sedm druhu tan v Thajsku, Malajsii a na Borneu se živí především nektarem z palem rodu Eugeissona. Nektar ze stromů rychle kvasí a stává se z něj sladký sirup s více než třemi procenty alkoholu.
Podle studie z roku 2008 se zdá, že na rozdíl od brkoslava amerického se u tan při konzumaci alkoholu neprojevují žádné nepříznivé účinky a zvířata nevykazují zjevné známky intoxikace.
V roce 2020 vědci zjistili, že i konzumaci vysokého množství alkoholu jsou přizpůsobeny i další druhy opylovačů palem rodu Eugeissona, například veverky a jiní hlodavci.
Ačkoli zvířata mohou konzumovat zmíněné rostliny pro zábavu, Tryjanowski se domnívá, že je pro ně nejdůležitější jejich základní výživová hodnota. „Konzumace těchto potravin jim může dodat cukr a vitaminy – stejně jako alkohol,“ uzavírá vědec.