Přípravek obsahující látku MTU slaví úspěchy v Evropě a bude pomáhat zemědělcům po celém světě. Od Severní Ameriky přes Austrálii a Jižní Koreu až po Japonsko, Indii a Maroko.
V době, kdy naše planeta čelí stále rostoucím výzvám – od narůstající populace přes změnu klimatu až po vyčerpávání přírodních zdrojů – jsou potřeba nová a inovativní řešení, která zajistí dostatečné zásoby potravin pro všechny. Zemědělství je pod stále větším tlakem zvyšovat produktivitu, nejen kvůli rostoucí poptávce, ale i kvůli stále extrémnějším podmínkám, ve kterých musí fungovat.
Vědci po celém světě proto hledají řešení, která by umožnila šetrnější a efektivnější způsoby pěstování. A v Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR se to podařilo. Jejich biostimulant MTU přináší revoluci v oblasti udržitelnosti i efektivity zemědělství.
Překvapivé výsledky
Látku MTU vyvinul před deseti lety Jaroslav Nisler z Laboratoře růstových regulátorů, která je společným pracovištěm Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR a Univerzity Palackého v Olomouci.
„Musím přiznat, že jsme na začátku měli velká očekávání, ale výsledky nás přesto překvapily. V praxi se ukázalo, že MTU významně zvyšuje výnosy pšenice, kukuřice, řepky, slunečnice, rajčat nebo oliv,” říká Jaroslav Nisler.
Za potenciální ekologický přínos v oblasti redukce používání hnojiv získal nový biostimulant MTU ocenění v americké soutěži Next Gen Fertilizer Innovations Challenge, která se zaměřuje na inovace v oboru hnojení.
Biostimulant MTU je syntetická látka na bázi močoviny, strukturně blízká silnému cytokininu thidiazuronu. Díky tomu je MTU jednou z nejsilnějších látek zpomalující stárnutí rostlin (senescenci). MTU však přináší něco navíc. Není cytokinin a neomezuje růst rostlinných kořenů, což je častý vedlejší účinek cytokininů. Podporuje také fotosyntézu, ošetřené rostliny lépe vstřebávají oxid uhličitý v jejím průběhu a vytváří si více energeticky bohatých látek, cukrů.
„Díky této kombinaci MTU zvyšuje odolnost rostlin vůči suchu nebo vysokým teplotám, a zároveň podporuje růst kořenového systému, který může být až o 40 % větší u stresovaných rostlin.,” vysvětluje Jaroslav Nisler. Biostimulant také zvyšuje příjem dusíkatých hnojiv až o třetinu, což umožňuje snížit množství aplikovaných hnojiv na pole.
Z Evropy do celého světa
Stejně jako u mnoha vědeckých objevů sehrála i v případě MTU svou roli náhoda. Jaroslav Nisler začínal jako rostlinný biolog. Během své doktorské práce, při hledání chemických látek s určitými vlastnostmi, poznal kouzlo chemické laboratoře, kde už zůstal. Při svém výzkumu narazil na látku objevenou v 70. letech, která ho inspirovala a vyvinul novou skupinu sloučenin. Výsledky tohoto výzkumu publikoval poprvé před šesti lety.
„Prezentoval jsem je následně také na Světovém kongresu o biostimulantech v Miami na Floridě, kde o MTU projevilo zájem hned několik společností. Nakonec jsme se dohodli a podepsali licenční smlouvu s britskou firmou IntraCrop, která se specializuje na biostimulanty,” vzpomíná vědec.
Firma IntraCrop pro zesílení účinku zkombinovala MTU s přírodním biostimulantem, kyselinou pidolovou, a začala tuto směs testovat na polích s nejrůznějšími plodinami od pšenice přes brambory až po ovoce a zeleninu. Výsledky z polních pokusů potvrdily, že MTU výrazně zvyšuje množství chlorofylu v listech, odolnost proti abiotickým stresům a především výnosy.
V roce 2022 začala firma MTU prodávat pod názvem Status nejprve ve Velké Británii, odkud se rozšířila do více než 15 evropských zemí. Momentálně plánuje expanzi na další trhy, včetně Severní Ameriky, Austrálie, Jižní Koreje, Indie, Maroka, Nového Zélandu a Japonska.
„Vidět, jak se naše práce promítá do reálného světa a jaký pozitivní dopad má na zemědělství po celém světě, je pro nás všechny obrovskou odměnou,“ uzavírá Jaroslav Nisler z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR k objevu, který má potenciál zlepšit životy milionů lidí.