Mayové kakaová zrna používali jako platidla a věřili, že jsou zdraví prospěšná, což si mnozí lidé říkají dodnes také o nejznámějším vedlejším produktu kakaa – čokoládě.
Kakao podle vědců skutečně obsahuje stovky bioaktivních rostlinných sloučenin, například flavanolů, které jsou spojovány s mnoha možnými zdravotními účinky.
„Z výzkumu bioaktivních složek kakaových bobů zcela konzistentně vyplývá, že pokud konzumujete větší množství flavanolů, budou tím příznivě ovlivněny mechanismy spojené s činností srdce,“ říká Howard Sesso, epidemiolog z Harvardská školy veřejného zdraví T.H. Chana a Nemocnice Brigham and Women's. Mezi tyto vlivy patří zlepšení krevního tlaku a hladiny cholesterolu.
Je čokoláda skutečně prospěšná?
Podle některých výzkumů to vypadá, že konzumace méně než 30 gramů hořké čokolády může zlepšovat zdraví srdce. Velká většina výzkumů se však netýkala konzumace samotné čokolády, ale spíše jejích složek.
V roce 2022 Sesso s kolegy našel přesvědčivé důkazy o prospěšnosti již zmíněných flavanolů. V klinické studii u 21 000 dospělých zjistil, že polovina účastníků, kteří denně užívali 500 miligramů doplňků stravy s kakaovým flavanolem, měla výrazně nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění než ti, kteří užívali placebo. (Pro úplnost uvádíme, že studie COSMOS byla sice nezávislá, ale částečně ji financovala společnost Mars Edge, výzkumná pobočka výrobce cukrovinek.)
Podle jiných studií mohou flavanoly také zvyšovat citlivost na inzulín, což by mohlo být užitečné při snižování rizika cukrovky 2. typu. Výsledky však nejsou jednoznačné a ti, komu hrozí cukrovka, by měli místo konzumace čokolády, a cukru v ní obsaženého, zvolit doplněk stravy na bázi kakaa.
Ještě jiné výzkumy naznačují, že flavanoly obsažené v kakau (které jsou přítomny také v ovoci, zelenině a čaji) by mohly zpomalit pokles kognitivních schopností při stárnutí, nebo dokonce zvýšit výkonnost mozku tím, že zlepší průtok krve mozkovou kůrou. K pochopení těchto účinků je však třeba provést i další výzkum.
O prospěšnosti čokolády však taková zjištění moc neříkají. Účastníci by totiž museli k dosažení dávky 500 miligramů denně sníst několik tabulek čokolády s vysokým obsahem cukru a tuků.
Který druh čokolády je zdravější?
Zdravotní přínosy čokolády závisí na způsobu výroby. Základem je mletí nepražených kakaových bobů, z nichž vzniká kakaová hmota, nebo také kakaová drť, a kakaové máslo. Flavanoly jsou obsaženy v kakaové hmotě. Jenomže při výrobě čokolády se tato hmota následně mísí s různým množstvím kakaového másla, cukru a někdy i mléka.
„Veškeré zdraví prospěšné účinky čokolády přičítáme obsahu kakaa,“ říká Tim Spector, genetický epidemiolog z King's College London a spoluzakladatel společnosti ZOE, která se zabývá personalizovanou výživou.
Obecně platí, že méně kakaové hmoty je v mléčné čokoládě, více v hořké čokoládě, což se projevuje hořkou chutí. Při výrobě bílé čokolády se kakaová sušina zcela vylučuje, takže tento druh čokolády neobsahuje ani flavanoly ani další prospěšné látky, a zůstává jenom kakaové máslo, mléko, cukr a často i špetka vanilkového aroma. Bílá čokoláda je zdrojem cukru, tuku a kalorií, jejichž zdravotní přínosy jsou minimální.
Z toho plyne, že tmavší, hořká čokoláda obsahuje více prospěšného kakaa, což se obvykle odráží na etiketách. Sesso však tvrdí, že to není vše.
„To, že je něco označeno jako výrobek s 80 procenty kakaa, ještě neznamená, že je to pro vás skutečně prospěšné,“ říká. „Stejně jako u mnoha jiných potravin, nejen u kakaa, může mít zásadní vliv na obsah živin či bioaktivních látek, které ve výrobku zůstávají, způsob zpracování,“ dodává.
Podle Spectora však mnoho výrobků oblíbených značek patří mezi takzvané ultrazpracované potraviny s vysokým obsahem cukru, emulgátorů a umělých aromat a jen s malým množstvím zdraví prospěšného kakaa. „V těchto případech převažují nad všemi přínosy negativní účinky na zdraví,“ říká. „Když si však vyberete minimálně zpracovanou čokoládu s alespoň 70 procenty kakaa, získáte výhody kakaa a minimum nevýhod.“
Kakaový prášek a kakaové boby
Mayové si pochutnávali na různých nápojích obohacených kakaovým práškem, který je podle Sessose „zřejmě lepším zdrojem některých příznivých účinků kakaových bobů než čokoláda“.
Je nutné si také uvědomit, že kakaový prášek není totéž co kakaové polevy na pečení. Zatímco kakaový prášek obsahuje kakaa až 100 procent, kakaové polevy obsahují výrazně méně kakaa a mají velké množství sušeného mléka a cukru.
Naše kolektivní touha vyzdvihovat zdraví prospěšné účinky čokolády podle Sessa „opomíjejí skutečnost, že zdravá není čokoláda, ale to, co je v ní obsaženo“.