Houby se v tradiční medicíně používají v kulturách celého světa již tisíce let. V posledních letech se však objevují všude. Výrobky od tinktur v lahvičkách přes čokoládové tyčinky až po alternativy kávy v prášku slibují všechno – od duševní čistoty a boje proti stárnutí až po podporu imunity či potlačení nádorových onemocnění.
Analýzy z oboru předpovídají, že farmaceutické využití hub bude v příštích letech nejrychleji rostoucím segmentem trhu. Celosvětový trh s takzvanými funkčními houbami, který zahrnuje potraviny, nápoje, doplňky stravy a léčiva, měl podle zprávy v roce 2021 hodnotu téměř 26,7 miliardy dolarů a do roku 2030 by měl vzrůst na 65,8 miliardy dolarů.
„Posledních několik let se prostě nepodobá ničemu, co jsem zažil. Intenzita zájmu o houby, prostě nemá obdoby,“ říká David Hibbett, profesor biologie na Clarkově univerzitě, který se specializuje na evoluční biologii hub.
S rozmachem zájmu o houby však zůstává nejasné, nakolik jsou zdravotní přínosy těchto takzvaných superpotravin skutečné. Zatímco někteří bylinkáři a další nadšenci se ohánějí léčebnými účinky různých hub, někteří mykologové jsou k těmto rozšířeným tvrzením skeptičtí.
Slibný výzkum naznačuje skutečné přínosy
Christopher Hobbs, bylinkář, mykolog a autor knihy Medicinal Mushrooms: The Essential Guide (Léčivé houby: Základní průvodce) přisuzuje nedávný nárůst zájmu „exponenciálně“ rostoucímu počtu vědecké literatury o léčivých účincích hub.
Reishi, „houba nesmrtelnosti“, se v Asii používá v léčitelství již více než 2 000 let k podpoře zdraví a dlouhověkosti. V poslední době si houba našla cestu i do komerční sféry v podobě žvýkaček a doplňků stravy, o nichž jejich výrobci tvrdí, že podporují vše od „klidného spánku“ až po „celkovou pohodu a vitalitu“.
Nový výzkum této houby se zaměřil na beta-glukany, rozpustnou vlákninu, u níž byl prokázán účinek na zvyšování imunitní reakce a potlačení růstu nádorů u myší. Studie provedená v roce 2023 odhalila, že u 126 lidských účastníků, jimž byly náhodně podávány beta-glukany z reishi, došlo k významnému nárůstu populace imunitních buněk.
Jeden z beta-glukanů, zvaný lentinan, jemuž někteří předpovídají antidiabetický a imunoterapeutický potenciál, obsahuje také houba shiitake. Bylo prokázáno, že extrakt z ní potlačuje cukrovku 1. typu u myší a zlepšuje imunitní odpověď u pacientů s rakovinou podstupujících chemoterapii.
Dalším velkým hráčem na trhu s funkčními houbami je rezavec sibiřský, jehož léčebné využití v Evropě sahá až do 12. století. Houba se již dlouho předepisuje k léčbě zažívacích poruch, zmírnění zánětů a dokonce i k léčbě rakoviny. Nedávno bylo prokázáno, že polysacharid Inonotus obliquus (IOP), bioaktivní extrakt z rezavce, snižuje hladinu cukru v krvi u myší a inhibuje růst lidských rakovinných buněk in vitro.
Dosavadní výzkumy však nevypovídají o všem
Někteří odborníci varují, že stávající výzkum neposkytuje dostatečné důkazy o příznivých účincích na zdraví a že je zapotřebí více dlouhodobých klinických studií.
Podle Heather Hallen-Adamsové, docentky potravinářské vědy a technologie na University of Nebraska-Lincoln, jsou laboratorní studie ve srovnání s klinickými testy na lidech vysoce kontrolované a jejich výsledky se nemusejí nutně přenést do praxe.
Dodává, že ačkoli rostoucí počet výzkumů ukázal, že sloučeniny v shiitake, outkovce pestré a dalších houbách by mohly mít protinádorové účinky, jejich studie se většinou omezily na laboratoře využívající rakovinné buňky v Petriho misce nebo geneticky inbrední hlodavce. Výsledky pozorované u lidí s různými typy rakoviny a se složitým genetickým pozadím by se pravděpodobně velmi lišily a zatím zůstávají „převážně neoficiální“.
Korálovec ježatý například produkuje některé biologicky aktivní sloučeniny, které zřejmě ovlivňují růst nervových buněk. První studie také naznačují možnost pozitivního vlivu na kognitivní funkce. „Toto pozorování však samo o sobě neznamená, že když budeme korálovce jíst, budeme schopni odvrátit Alzheimerovu chorobu“ říká Nicholas Money, mykolog a profesor biologie na Miami University v Ohiu.
Podle Johna Michelottiho, mykologa a zakladatele společnosti Catskill Fungi, je outkovka pestrá, který je snad nejstudovanější léčivou houbou, velmi zajímavá také pro svou dlouhodobě ověřenou roli při léčbě rakoviny. V přelomové práci z roku 1994 japonští vědci zjistili, že podávání polysacharidu K (PSK) – účinné látky z outkovky – jako doplňku standardní chemoterapeutické léčby „poskytuje pacientům s kurativními resekcemi rakoviny žaludku významné výhody v přežití oproti samotné chemoterapii“.
Gary Deng, lékařský ředitel oddělení integrativní medicíny v Memorial Sloan Kettering Cancer Center, často využívá přírodní prostředky – houby, byliny a akupunkturu – z jiných lékařských tradic jako doplňkovou léčbu. Někdy doporučuje vybraným pacientům jako doplněk polysacharidový extrakt z outkovky. Rychle však varuje před samoléčbou bez souhlasu lékaře. „Každý člověk má jedinečnou klinickou situaci,“ říká.
Jakkoli může být stávající výzkum přesvědčivý, existují některá zjevná omezení. „Naprostá většina studií není dvojitě zaslepenými, placebem kontrolovanými klinickými studiemi“ – standardem v procesech schvalování léků, říká Hibbett. „Je to opravdu riskantní literatura... Dokud se nedostanete ke klinickým studiím se skutečnými lidmi, nejste schopni říci, že výrobek má skutečné zdravotní účinky.“
A dodává, že stejně jako existuje mnoho studií, které ukazují pozitivní dopady na lidi, existují i takové, které ukazují smíšené výsledky – nebo vůbec žádné.
V Japonsku a Číně byly některé sloučeniny hub, jako je lentinan a PSK, schváleny pro použití ve spojení s chemoterapií k léčbě pacientů s rakovinou. Do amerického farmaceutického průmyslu však mají daleko. Ačkoli v současné době probíhá několik klinických studií, žádný výtažek z hub dosud nebyl schválen americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv.
„Divoký západ“ houbových doplňků stravy
Probíhající debata o léčivých vlastnostech hub tento průmysl téměř nezpomaluje. Jedlé houby se staly základem doplňků stravy, kde jsou k dostání práškové houbové směsi, koncentrované tinktury a další zboží, které se může pochlubit celou řadou zdraví prospěšných látek.
Mykolog Paul Stamets prostřednictvím své společnosti Fungi Perfecti prodává různé houbové doplňky stravy v kapslích, které údajně podporují paměť, nervy a imunitní systém. Jiné výrobky – Chagaccino (jak sám říká „adaptogenní směs hub“) a MUD\WTR (prášková směs masala chai, kakaa a hub) – propagují alternativy kávy, jejichž přínosem je mimo jiné zmírnění stresu, boj proti stárnutí a zlepšení kognitivních funkcí.
Distribuce doplňků stravy obsahujících houby však zůstává téměř zcela neregulovaná, což některé odborníky znervózňuje. Výroba, dávkování a účinky léků schválených FDA jsou přísně regulovány – což u doplňků stravy neplatí. Studie navíc ukázaly, že houby údajně obsažené v některých produktech jsou špatně označeny nebo se v nich vůbec nevyskytují.
„V současné době je to divoký západ,“ říká Hibbett. „Důkazy jsou stále velmi, velmi omezené a rozhodně podle mého názoru neopravňují k velmi silnému marketingu těchto výrobků jako doplňků stravy.“
Ačkoli se zdá, že doplňky stravy z hub jsou v nejhorším případě neškodné, některé studie prokázaly, že mohou způsobovat autoimunitní vzplanutí a toxicitu. Dokud je však spotřebitelé nepoužívají jako náhradu osvědčené léčby, většina odborníků se jimi neznepokojuje. A je těžké podceňovat sílu přesvědčivosti – nebo placeba.
„Lidé si myslí, že jsou silnější, takže to je [velká část] toho, proč mají terapeutický účinek,“ uvádí Hobbs. „Co je na tom špatného?“