Potravinové přecitlivělosti jsou často zaměňovány za potravinové alergie. Atopický patch test (APT) je jedním ze způsobů, jak zjistit, zda potravina skutečně způsobuje alergickou reakci, ačkoli Dr. Edwin Kim poznamenává, že tento test, stejně jako krevní testy, jsou nedokonalými metodami diagnostiky, protože vyžadují interpretaci.
Potravinové alergie mohou být nesmírně život ohrožující: kopřivka, zvracení, potíže s dýcháním a prudký pokles krevního tlaku patří mezi některé z nejzávažnějších reakcí, které mohou lidé mít na nevhodnou potravinu. V závislosti na jedinci se alergie mohou projevit rychle a mohou vyžadovat okamžitou lékařskou pomoc.
Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) má negativní reakce na určité typy potravin asi 8 procent dětí ve srovnání s přibližně 6,2 procenty dospělých. Zdravotničtí odborníci však hledají způsoby, jak těmto citlivostem předcházet, nebo je v některých případech zcela eliminovat.
"Rozhodně pozorujeme nárůst počtu potravinových alergií, které nyní diagnostikujeme," říká Patricia Fulkersonová, vedoucí sekce potravinových alergií, atopické dermatitidy a alergických mechanismů Národního institutu pro alergie a infekční nemoci (NIAID). "Naše alergie obecně celosvětově narůstají."
Po léta se rodiče řídili standardní radou, aby se vyhýbali podávání potravin, které by mohly u dětí vyvolat alergii. Nyní výzkum ukázal, že vystavení dětí alergenům v ranějším věku snižuje riziko rozvoje budoucí alergie. Pro ty, u nichž se již potravinové přecitlivělosti rozvinuly, nové imunoterapie slibují úplné odstranění nebezpečných reakcí.
Zde je přehled toho, co odborníci sdělili o nejnovějších pokrocích ve výzkumu potravinových alergií.
Co je potravinová alergie?
Je obtížné určit přesný počet lidí s konkrétními potravinovými alergiemi, částečně proto, že existuje mnoho druhů potravinových přecitlivělostí se symptomy, které napodobují alergickou reakci. Například intolerance laktózy může vyvolat bolest žaludku podobnou alergické reakci – ale technicky se jedná o problém trávicího systému, nikoli o alergii na mléko.
Nejlepším způsobem, jak si být jistý, že špatná reakce na jídlo je skutečně alergií, je nechat se diagnostikovat lékařem, říká Ruchi S. Gupta, ředitelka Centra pro výzkum potravinových alergií a astmatu (CFAAR) na Lékařské fakultě Severozápadní univerzity. Jakmile víte, že se jedná o alergii, můžete vytvořit plán její léčby.
Co odlišuje potravinovou alergii od jiných přecitlivělostí, je reakce imunitního systému. Při alergické reakci tělo mylně považuje neškodnou cizí bílkovinu, například bílkovinu z arašídů, za nebezpečnou. (Bílkoviny, které způsobují alergickou reakci, se nazývají alergeny.) Tělo pak produkuje protilátku zvanou imunoglobulin E (IgE) k boji proti vetřelci.
Tyto protilátky se vážou na určité imunitní buňky – eozinofily, žírné buňky, bazofily – které po aktivaci uvolňují chemickou látku zvanou histamin. To může vyvolat alergickou reakci v kterémkoli ze čtyř hlavních orgánových systémů: střevech, kůži, plicích a srdci. Mezi příznaky patří svědění a vyrážka, stažení svalů v plicích, zvracení a průjem.
Když je postižen více než jeden ze čtyř systémů – například když má pacient příznaky jak v trávicím traktu (zvracení), tak v plicích (potíže s dýcháním) – nazývá se to anafylaxe. V takovém případě lze použít hormon epinefrin, podaný injekcí EpiPenu, k uvolnění a otevření dýchacích svalů pro snadnější dýchání.
"Dýchací a srdeční příznaky jsou zdaleka nejzávažnější, protože v těchto případech jde skutečně o potenciálně život ohrožující reakce.," říká Dr. Edwin Kim, vedoucí oddělení pediatrické alergologie a imunologie na Univerzitě Severní Karolíny a ředitel univerzitní Iniciativy pro potravinové alergie.
Neexistují mírné nebo závažné potravinové alergie – existují pouze mírné nebo závažné reakce. Reakce mohou být poněkud nepředvídatelné: alergen, který v minulosti způsobil mírnou reakci, může v budoucnu způsobit extrémnější reakci a naopak.
Proč jsou potravinové alergie na vzestupu?
Existují dvě příčiny potravinových alergií: genetika a faktory prostředí. Gupta říká, že samotná genetika nemůže vysvětlit tento rychlý nárůst alergií. Co víme, říká Kim, je, že děti mají větší pravděpodobnost výskytu alergií, pokud oba jejich rodiče trpí poruchou imunitního systému, ať už se jedná o sezónní alergie nebo ekzém.
Mezitím se dvě hlavní teorie zabývají environmentálními faktory vedoucími k potravinovým alergiím. Hygienická hypotéza předpokládá, že posedlost společnosti čistotou snižuje naše časné vystavení alergenům – a proto je náš imunitní systém náchylnější k přehnané reakci na běžné neškodné bílkoviny a spouštění alergické reakce.
V mnoha částech světa děti také tráví méně času v blízkosti hlíny a hospodářských zvířat než v minulosti – což by mohlo vysvětlovat, proč některé studie ukázaly, že městské oblasti mají více potravinových alergií než venkovské oblasti.
"Často mluvíme o prvních sto dnech nebo prvním roce života a o tom, jak jsou důležité pro to, aby těla kojenců viděla různé věci – to platí pro hraní si v hlíně nebo vystavení různým typům potravin," říká Gupta. Rodiče se ze strachu, že by jejich dítě mohlo mít alergii, stali příliš opatrnými při zavádění potravin do jídelníčku svých miminek, dodává.
Hygienická hypotéza však zcela nevysvětluje, proč jsou alergie na vzestupu. Výzkumníci zjistili, že vysoké vystavení určité potravině (jako jsou mořské plody v Asii) je někdy spojeno s vyšším výskytem alergií na tuto potravinu. Zde přichází na řadu hypotéza duální expozice: tato teorie předpokládá, že šance na rozvoj potravinové alergie se zvyšuje, pokud je kojenec vystaven stopám alergenu – vdechováním nebo dotykem – před jeho konzumací.
Robert A. Wood, vedoucí oddělení alergologie a imunologie v dětském centru Johna Hopkinse, uvádí příklad rodiče, který vtírá svému dítěti krém do kůže. Pokud má rodič na rukou i velmi malé množství arašídové bílkoviny, teorie tvrdí, že by to mohlo zvýšit pravděpodobnost, že se u dítěte později vyvine alergie na arašídy.
Tyto dvě hypotézy jsou zdaleka nejstudovanější. Mezi další patří změny ve způsobu pěstování a balení potravin, stejně jako otázka, zda může hrát roli změna klimatu.
Nové pokroky v prevenci alergií
Orální imunoterapie, včetně vystavení jedinců specifickým alergenům v raném věku, může být z dlouhodobého hlediska nesmírně přínosná.
Jedním z nejznámějších příkladů byla studie LEAP, v níž výzkumníci zjistili, že podávání potravin obsahujících arašídy dětem před jejich prvními narozeninami může drasticky snížit riziko rozvoje budoucí alergie na arašídy. Ve srovnání s dětmi, které se arašídům vyhýbaly, se jejich riziko do pěti let snížilo o 81 procent.
Letos nedávné následné sledování více než 500 původních účastníků odhalilo, že tato raná preventivní opatření fungovala ještě déle, aby chránila tyto nyní dospívající před rozvojem potravinových alergií. Nezáleželo na tom, jak dlouho nejedli nic s arašídy – tento časný kontakt byl tak ochranný, že účinek vydržel roky, říká Fulkersonová. "Bylo velmi uspokojivé vidět, že reakce byla tak trvalá," říká.
Prevence vzniku alergií je pro výzkumníky něco jako svatý grál, říká Fulkersonová. Ale vzhledem k tomu, že se alergie i nadále šíří alarmujícím tempem, pokud nejsou některé metody prevence možné, je třeba vyzkoušet novější způsoby léčby, které by přeučily naše těla, aby byla tolerantnější k tomu, co víme, že je neškodná výživa.
Například potravinové alergie bylo dříve možné léčit buď vyhýbáním se alergenu, nebo každodenním příjmem postupně se zvyšujících dávek alergenu až do udržovací dávky.
Nyní existují léky schválené FDA, které pomáhají chránit před nebezpečím náhodné expozice. Jedním z takových příkladů je lék s protilátkami omalizumab (široce známý pod obchodním názvem Xolair), který funguje tak, že se váže na imunoglobulin E v krvi a brání mu ve vyzbrojování imunitních buněk odpovědných za alergické reakce. V klinických studiích bylo 68 procent osob s alergií na arašídy, které dostávaly Xolair, schopno jíst arašídy – ale u 17 procent nedošlo k žádné významné změně v jejich toleranci. Proto odborníci stále varují, že i přes léčbu může být vyhýbání se alergenům stále nezbytné.
Pokroky v oblasti CRISPR také daly vědcům možnost upravovat a odstraňovat alergenní geny. To by jednoho dne mohlo vést k více použitelným průlomům.
S postupem výzkumu léčby alergií může být zvládání alergie mezitím stresující. Ale spolu s radou od lékaře vám může pomoci naučit se, co můžete udělat pro její zvládnutí, a bezpečně vrátit některé chutné pokrmy zpět na jídelníček.
"Jde opravdu o to, co je pro rodinu pohodlné, co dává smysl, proto je nejlepším přístupem zapojení pediatra," říká Fulkersonová.